vineri, 23 august 2013

Prajitura Televizor

O noua, si in acelasi timp, o veche reteta de acasa este reteta unei prajituri al carei gust il cunosc inca din copilarie: Prajitura Televizor. Trebuie sa marturisesc ca Prajitura Televizor este prajitura mea preferata. Formata dintr-un blat de tort simplu, doua foi de placinta cu cacao, crema acrisoara de lamaie si glazura de ciocolata, Prajitura Televizor este prajitura perfecta din punctul meu de vedere. 

Ingrediente:

-        pentru blatul de tort: 6 oua, 6 linguri de apa, 250 gr zahar, 250 gr faina, 1 praf de copt, 1 zahar vanilinat

-        pentru cele 2 foi: 1 ou, 50 gr zahar, 250 gr faina, 6 linguri ulei, 100 ml lapte, 1 praf de copt, 2 lingurite de cacao

-        pentru crema: 2 oua, 500 ml lapte, 3 linguri faina alba, 200 gr unt, 200 gr zahar pudra, zeama de la 1 lamaie


-        pentru glazura: 50 ml apa, unt sau margarina cat o nuca, 4 linguri zahar, 3-4 linguri cacao
Pasul 1 Reteta de acasa : PRAJITURA TELEVIZORprepararea blatului de tort pentru Prajitura Televizor

Pentru prepararea blatului de tort pentru Prajitura Televizor, separam albusurile si galbenusurile celor 6 oua. Peste galbenusuri punem zaharul si frecam pana acesta se topeste aproape de tot, apoi adaugam zaharul vanilat si praful de copt. Peste praful de copt putem sa punem cateva picaturi de lamaie pentru a se umfla putin. Apoi amestecam. Adaugam jumatate din cantitatea de faina si cele 6 linguri de apa si amestecam din nou. Apoi batem albusurile spuma si le adaugam si pe ele cu restul de faina, intai faina cu 2-3 linguri de spuma si apoi restul de spuma. 

Dupa ce am incorporat faina, restul de spuma il amestecam cu grija sa nu se lase. Punem aluatul de blat de tort intr-o tava in care am pus hartie de copt sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Il dam la cuptor pentru 15-20 minute. 

   
Pasul 2 Reteta de acasa :  PRAJITURA TELEVIZOR: prepararea foilor pentru Prajitura Televizor

Pana se coace blatul, pregatim foile pentru prajitura Televizor: intr-un castron punem 1 ou (fara sa separam albusul de galbenus) si zaharul si amestecam. Apoi adaugam uleiul. Amestecam din nou. Apoi punem praful de copt (stins cu cateva picaturi de lamiae) si cacaoa. Ametecam si dupa aceea punem laptele si jumatate din cantitatea de faina. 


Dupa ce amestecam toate acestea facem loc pe masa de bucatarie si rasturnam aluatul pentru a-l putea amesteca cu restul de faina. 

Cand avem un aluat care nu se mai lipeste, il impartim in doua parti egale si intindem fiecare foaie pentru prajitura Televizor. 


Punem foaia intinsa pe dosul unei tavi de cuptor pe care am uns-o cu foarte putin ulei si dam tava la cuptor pan ace foaia s-a copt. Dureaza doar cateva minute. Mare atentie sa nu ardeti foaia, avand in vedere faptul ca fiind cu cacao este putin mai greu sa vedem cand s-a copt, cand s-a rumenit. Procedam la fel si cu cea de-a doua foaie.

Pasul 3 Reteta de acasa :  PRAJITURA TELEVIZOR prepararea cremei pentru Prajitura Televizor

Dupa ce foile si blatul sunt gata, este momentul sa pregatim crema pentru Prajitura Televizor. Intr-o cratita pe foc punem 400 ml lapte la fiert. Separat, intr-o cana, amestecam 100 ml lapte rece cu 3 linguri de faina pana se omogenizeaza. In cazul in care faina nu s-a amestecat prea bine si s-au facut cocoloase, puteti sa o strecurati. Cand laptele de pe foc a inceput sa fiarba, turnati in el amestecand in continuu compozitia cu faina. Amestecati pana cand se ingroase si apoi o dati la racit. 
Separat se freaca untul cu zaharul pudra si peste el se adauga cele doua oua batute putin cu telul (fara a separa albusul de galbenus).
Dupa ce s-a racit bine crema cu lapte, adaugati in ea crema de unt, dar putin cate putin, sa nu se taie. Dupa ce ati adaugat tot untul puneti si zeama stoarsa de la o lamaie, daca vreti sa aiba un gust mai acrisor, mai fresh. Daca vreti ca prajitura sa fie dulce, nu mai puneti lamaie deloc. 


Pasul 4 Reteta de acasa : PRAJITURA TELEVIZOR prepararea glazurii, insiroparea si decorarea Prajiturii Televizor

Ati ajuns la ultima etapa in realizarea minunatului Televizor. Intr-o cana puneti apa, 2-3 linguri de zahar si putin rom; amestecati pana se topeste zaharul si folositi acest suc pentru insiroparea prajiturii.
Apoi puneti pe un platou o foaie de placinta rasturnata (nu in pozitia in care ati copt-o, ci invers, pentru a o insiropa mai bine. Cu o lingurita puneti usor sirop pe toata suprafata foii; (pentru ca siropul sa patrunda mai usor in foaie, trasati foarte usor cateva linii cu cutitul pe suprafata foii!).
Dup ace ati insiropat prima foaie, puneti jumatate din crema pe ea si intindeti-o cu un cutit. Apoi puneti blatul de tort. Il insiropati si pe el si puneti restul de crema. Deasupra puneti si cealalta foaie pe care o insiropati de asemenea.






Acum trebuie sa decoram Prajitura Televizor. Putem face acest lucru in mai multe feluri:
1.     Facem o glazura de ciocolata: intr-o craticioara mica pe foc punem zaharul si apa; cand zaharul s-a topit adaugam untul sau margarina sic and s-a topit si aceasta, adaugam cacaoa. Stingem focul si amestecam pana avem o glazura de ciocolata, omogena pe care o intindem cu un cutit pe toata suprafata prajiturii Televizor. Cat timp inca este calda, presaram bombonele sau diverse decoruri pentru tort.
2.   Pastram putina crema pe care o intindem pe toata suprafata prajiturii Televizor peste care presaram bombonele sau alte decoratiuni pentru dulciuri.
3.   Punem pur si simplu zahar pudra.

4.   Turnam ciocolata topita.

Pofta Buna la Reteta de acasa : 
PRAJITURA TELEVIZOR!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu